Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΥΦΩΣΗΣ /ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ & ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ σε ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ/ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ/ΛΥΚΕΙΟΥ


ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

                 
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ 
 ΜΑΘΗΣΗΣ      Αξιότιμε κύριε/α Διευθυντά/ Γυμνασιάρχα / Λυκειάρχα και Αθλητικοί Σύλλογοι,
Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας με πρωτοβουλία του τμήματος Παιδείας και των Σχολικών Επιτροπών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα,  στα πλαίσια του προγράμματος πρόληψης “Μεγαλώνω Σ-οστά” του Συλλόγου   και με τους εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες του, που απαρτίζουν την Ομάδα Σκολίωσης - Κύφωσης, θα ήθελε να προσφέρει Δωρεαν Μετρήσεις Κύφωσης & Σκολίωσης και πελματογραφηματα στους μαθητές Δημοτικού/Γυμνασίου/Λυκείου, στους γονείς τους καθώς και ενήλικες πολίτες άνδρες και γυναίκες με την εκστρατεία ενημέρωσης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Δήμου μας.
Σε ποιούς απευθύνονται οι μετρήσεις;
Η εξέταση για κύφωση/σκολίωση θα γίνει σε μαθητές Δημοτικού (ύψους τουλάχιστον 1,30) , Γυμνασίου και Λυκείου. Ο έλεγχος σε μαθητές Γυμνασίου και  Λυκείου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οι οποίες εξελίσσονται κατά την όψιμη εφηβεία (Λύκειο) και οι οποίες δεν έχουν διαγνωσθεί κατά την πρώιμη εφηβεία (Γυμνάσιο).

Παράλληλα την ειδική εξέταση μπορούν να κάνουν και οι γονείς – κηδεμόνες που θα συνοδεύουν τα παιδιά.
Το πελματογράφημα είναι μια παρακλινική εξέταση των κάτω άκρων. Είναι μια μέθοδος ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία, μέσω της οποίας μπορούμε να ανακαλύψουμε και να διαγνώσουμε ανατομικές παραμορφώσεις όχι μόνο των κάτω άκρων αλλά και γωνιών του σκελετού μας και μπορούν να την κάνουν άτομα όλων των ηλικιών.


Ποιά είναι η διαδικασία της εξέτασης;
Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείσει άμεσα ραντεβού  στο τηλέφωνο
213-2074681 (Υπεύθυνοι κ. Βγένα κ. Τσιγκαρίδα). Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν τις ημερομηνίες  Σάββατο 28 και την Κυριακή 29  Μαρτίου ώρες 10:00-20:00.
Στη συνέχεια προσέρχεται στο ραντεβού του την ώρα που του έχουν υποδείξει, στο ………………………………………………………………………..
Οι μαθητές θα πρέπει να συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα.
Η ομάδα σκολίωσης ζητάει από τον εξεταζόμενο να αποκαλύψει τη σπονδυλική του στήλη. Έπειτα, ο τεχνικός ορθοπαιδικός «φωτογραφίζει» την σπονδυλική του στήλη με το ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιεί. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή η εικόνα της σπονδυλικής στήλης και από εκεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός κάνει τη διάγνωση εξηγώντας στον εξεταζόμενο αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και τι πρέπει να κάνει.
Η εξέταση θα διαρκέσει συνολικά 5-7 λεπτά.
Τέλος εάν ο/η ενδιαφερόμενος/η το επιθυμεί, η Ομάδα Σκολίωσης κρατάει τα στοιχεία του εξεταζομένου για να μπορέσει να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των εξετάσεων καθώς και για μελλοντικό επανέλεγχο.
Στελέχωση και εξοπλισμός της Ομάδας Σκολίωσης;
Η Ομάδα Σκολίωσης απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, με πολυετή πείρα πάνω στο αντικείμενο αλλά κυρίως κοινωνική ευαισθησία( Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Τεχνικός Ορθοπαιδικός, Δύο Βοηθοί Χειριστές). Μάλιστα για πρώτη φορά η εξέταση της σπονδυλικής στήλης γίνεται με το νέο σύστημα FORMΕTRIC, έναν νέο τρόπο ελέγχου της σπονδυλικής στήλης ΧΩΡΙΣ ακτινοβολία. Η μέθοδος αυτή είναι ένας συνδυασμός της πιο εξελιγμένης μορφής βίντεο και της ψηφιακής επεξεργασίας δεδομένων. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι μια ακριβής απεικόνιση που χρησιμοποιείται ήδη από πολλούς γιατρούς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ευρώπης και των Η.Π.Α.
Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε δίπλα μας σε αυτή τη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος μας με σκοπό την πρόληψη και την ενημέρωση των νέων για θέματα που αφορούν την σκελετική μας υγεία.
                                                     Με εκτίμηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας και οι παρατηρήσεις σας μας δίνουν ώθηση στο να γίνουμε καλύτεροι . Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας .