Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Προσεισμικός έλεγχος σχολικών κτιρίων

Σε συνέχεια των επιστολών διαμαρτυρίας της Ένωσης Γονέων για την ανάγκη ελέγχου αντισεισμικότητας των σχολικών κτιρίων , θέμα για το οποίο είχαμε αναφερθεί και στην δική μας επιστολή διαμαρτυρίας για τα κτιριακά προβλήματα του σχολείου μας ( βλέπε εδώ σχετική αλληλογραφία ), το σωματείο εργαζομένων του πρώην ΟΣΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ   ΣΧΟΛΙΚΩΝ   ΚΤΙΡΙΩΝ  Α.Ε.

Φαβιέρου  30 - Τ. Κ.  10438  Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272361 –  210.5272280

6977 674562, 6978 006365- FAX: 210.5272342 .5232544 e-mail: dandoulakism@yahoo.gr

Αθήνα 6/2/2014

Αρ. Πρωτ. 818

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι εργαζόμενοι στον πρώην Ο.Σ.Κ. και νυν «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ», ανταποκριθήκαμε και συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι πρόσφατοι σεισμοί στην Κεφαλονιά. Κλιμάκια μηχανικών μετέβησαν αμέσως και έλεγξαν τις σχολικές μονάδες στο νησί, ενώ αναχωρούν και πάλι για ελέγχους στην Ιθάκη, αλλά πιθανόν και εκ νέου στην Κεφαλονιά μετά και τον νέο ισχυρό μετασεισμό.

Πρέπει να επαναλάβουμε ότι, η μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων στην Κεφαλονιά αλλά και σε όλη τη χώρα είναι παλιά(30ετίας έως και 50ετίας) και όπως έχουμε τονίσει η μόνη αποτελεσματική και ασφαλής λύση είναι να ξεκινήσει η πολιτεία πρόγραμμα 5ετίας για την αντικατάστασή τους με νέα, σύγχρονα και ασφαλή Σχολικά κτίρια.

Επισημαίνουμε ότι, με βάση τη νομοθεσία ο Προσεισμικός έλεγχος των Σχολείων γίνεται από τον ΟΣΚ. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, τον Προσεισμικό έλεγχο 4.931 αυτόνομων διοικητικά Σχολικών μονάδων οι οποίες στεγάζονται σε 6.223 στατικά ανεξάρτητα κτίρια. Σύμφωνα με τις ανάγκες θα πρέπει να ελεγχθούν συνολικά πάνω από 10.000 σχολικές μονάδες.  Στο Νομό Κεφαλληνίας πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2005 πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια σε συνεργασία με το Τμήμα πολιτικών μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι εκθέσεις των υπευθύνων κοινοποιήθηκαν από τον ΟΣΚ στους αντίστοιχους ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού, προκειμένου να παρέμβουν άμεσα ως αρμόδιοι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Πάντως στις αυτοψίες μετά το σεισμό της 26ης Ιανουαρίου είναι σημαντικό ότι, οι μηχανικοί του Οργανισμού δεν εντόπισαν καμία βλάβη στον φέροντα οργανισμό των σχολικών κτιρίων, ούτε όμως και κατάρρευση σε τοίχους πλήρωσης.

Όσον αφορά στο τρέχον έργο μας, αυτό περιλαμβάνει 58 κατασκευαζόμενα σχολεία σε όλη την Ελλάδα με μελέτη-επίβλεψη των υπαλλήλων του ΟΣΚ, το κτίριο της  Ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο  και τα κτίρια επτά πυροσβεστικών σταθμών. Ακόμα εκτελείται ένα πρόγραμμα μελετών που περιλαμβάνει 33 προμελέτες και 23 μελέτες εφαρμογής. Συνολικά από το 2004 μέχρι σήμερα ο ΟΣΚ έχει δημοπρατήσει 336 έργα προϋπολογισμού 742.920.125,00 ευρώ με μέση έκπτωση 36,12%, ενώ μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και στο ΕΠΠΕΡΑΑ 75 έργα συνολικού προϋπολογισμού 203.707.535,86 €.

Τέλος πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή για πολλοστή φορά στο γεγονός ότι, στο όνομα των μνημονίων και της κρίσης, η πρώην ΟΣΚ και νυν ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ έχει αποδυναμωθεί δραματικά από προσωπικό και πόρους κατά 70 % (από 400 εργαζόμενοι προ διετίας έχουμε μείνει 130) και ο μόνος λόγος που συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε σε ικανοποιητικό βαθμό στις ανάγκες –τακτικές και έκτακτες- είναι η αυταπάρνηση των εργαζομένων αλλά και η εμπειρία και τεχνογνωσία 50 χρόνων λειτουργίας του ΟΣΚ. Συνεπώς δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε για ακόμα μία φορά την πικρία και αγανάκτησή μας που η κυβέρνηση αποδυνάμωσε ένα τόσο σημαντικό για την κοινωνία φορέα και τον οδήγησε σε συγχώνευση μετονομάζοντάς τον σε «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ».

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                           Ο Αν. Γραμματέας

Δανδουλάκης Μανώλης (6977-674562)           Φακίνος Γιάννης (6978-006365)