Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013

«ΚΑΘΕ XΩΡΑ ΔΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΕΙ»

Με βάση αυτή την απαράδεκτη δήλωση  το Υπουργείο Παιδείας θα προγραμματίσει και θα <εκσυγχρονίσει> την παιδεία και την εκπαίδευση των παιδιών μας . Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Αττικής, η ΑΣΓΜΕ και Σύλλογοι Γονέων  συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις το προηγούμενο μήνα με σκοπό και αποφασιστικότητα να μπουν φραγμός στα σχέδια περαιτέρω υποβάθμισης της Εκπαίδευσης, αντιτάσσοντας οι γονείς στην επιμονή του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε νέες συγχωνεύσεις σχολείων, απολύσεις εκπαιδευτικών, δημιουργία πληθωρικών τμημάτων. Από τις επαφές που είχαν με παράγοντες του υπουργείου επιβεβαιώνεται ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με χειρότερους όρους για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.
Οι γονείς έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και συναντήθηκαν με τον διευθυντή του Γραφείου του υπουργού, που τους είπε ότι... κάθε χώρα δίνει στα παιδιά τη μόρφωση που αντέχει! Σύμφωνα με τους γονείς, ο εκπρόσωπος του υπουργού δήλωσε ότι δε θα υπάρχουν σχολεία με λιγότερα από 200 παιδιά, ότι οι συγχωνεύσεις εξυπηρετούν τη μείωση του κόστους της Εκπαίδευσης και ότι υπάρχουν... παιδαγωγικοί λόγοι, αντίθετοι με αυτούς που επικαλούνται οι γονείς, οι οποίοι υποστηρίζουν τη δημιουργία τμημάτων με 27 μαθητές, ακόμα και στις κατευθύνσεις.

Να παρθούν πίσω όλα τα σχέδια για συγχωνεύσεις (10 γυμνασίων και 10 λυκείων στην περιφέρεια Αττικής) ζήτησαν οι εκπρόσωποι των γονιών μαζί με εκπροσώπους από ΕΛΜΕ της Αττικής, σε παράσταση διαμαρτυρίας που ακολούθησε, στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τους γονείς, ο περιφερειακός διευθυντής δήλωσε ότι δε θα παρθεί πίσω το σύνολο των συγχωνεύσεων, παρέπεμψε ωστόσο σε νέα συνάντηση για τελικές απαντήσεις.

Η ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών δεν άργησε να επιβεβαιωθεί με υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αρ. Φύλλου 1901, 5 Αυγούστου 2013 – σε μορφή pdf http://dide.fth.sch.gr/lows/fek_2013_1901b.pdf)  σύμφωνα με την οποία για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση συγχωνεύονται 30 Γυμνάσια και Λύκεια σ' όλη την Ελλάδα και καταργούνται 13.
Ενώ αντίστοιχα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση με την αριθ.92892/Δ4/11-7-2013  Υπουργική Απόφαση συγχωνεύονται, καταργούνται , ιδρύονται και υποβιβάζονται δεκάδες δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία (βλέπε σχετική απόφαση από esos http://www.esos.gr/uploads/atmia/apofasi-katarghseon-sxoleion.pdf ) με αποτέλεσμα δεκάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών να καταργούνται, και να τίθενται σε κινητικότητα ή διαθεσιμότητα με αναπληρωτές απολυμένους και μόνιμους σε αναταραχή και αβεβαιότητα για την νέα σχολική χρονιά.
Σίγουρα προβλέπεται ένας <καυτός> Σεπτέμβρης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς .