Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ (21 ΜΑΡΤΙΟΥ)

Η Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
   Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
   Ειδικά στις σημερινές εποχές της κρίσης όπου νεοναζιστικές ομάδες χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο μίσους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιμείνουμε στο σχολείο της διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.
   Οι δάσκαλοι του σχολείου μας, με αφορμή αυτήν την ημέρα διοργάνωσαν μια γιορτούλα και έτσι τα παιδιά μας, υπό τους ήχους αντιρατσιστικών τραγουδιών, τραγούδησαν κι αυτά, απήγγειλαν ποιήματα, και ζωγράφισαν εναντίων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
       Συγχαρητήρια σε όλους τους δασκάλους και τα παιδιά!!!