Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

Αντιμέτωποι με φόρους μαθητές και φοιτητές

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος , με νέα διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών οι μαθητές άνω των 18 ετών ή φοιτητές , υποχρεούνται να εκδώσουν ΑΦΜ και να υποβάλουν φορολογική δήλωση .
Βάσει της νέας διάταξης, όλοι οι Έλληνες που έχουν που έχουν κλείσει τα 18 έτη ηλικίας, έστω και αν δεν είχαν καθόλου εισόδημα το 2012, έστω και αν συντηρούνταν από τους γονείς τους σαν προστατευόμενα τέκνα, υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος για το προηγούμενο έτος.Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα χρεώνονται αυτόματα, κατά την εκκαθάρισή τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ.  Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να θεωρούνται ότι απέκτησαν τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ το 2012, το οποίο είναι μεν αφορολόγητο, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί κατά 25% με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.
Αλλιώς, σε κάθε τέτοια περίπτωση ο 18 ετών και άνω νέος φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει φόρο 10% για το 25% των 3.000 ευρώ που δεν θα έχει καλύψει με αποδείξεις.
Αν δηλαδή δεν έχει μεριμνήσει να έχει κρατήσει αποδείξεις συνολικής αξίας 750 ευρώ ,θα φορολογηθεί με 10% και ο νέος θα κληθεί να πληρώσει 75 ευρώ εφάπαξ για εισοδήματα που δεν απέκτησε.