Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Κερατσινίου -Δραπετσώνας για την ενημέρωση σας :


ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
μέλος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά , Τηλ/Fax 2104614202
goneiskeratsini@in.gr --- www.goneis.org. --- http://goneiskerdrap.blogspot.com

Κερατσίνι 02/12/2012
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Προς : Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων / μέλη μας

Αγαπητοί γονείς,
Για μια ακόμη χρονιά, στο «νέο» σχολείο της Κυβέρνησης - Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. συναντιέται η φτώχεια και η ανασφάλεια της λαϊκής οικογένειας. Στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013 και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, περιγράφονται οι “απαιτούμενες” αναδιαρθρώσεις προκειμένου να συμβάλλει η εκπαίδευση στην καπιταλιστική κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα. Η εφαρμογή των αλλαγών αυτών θα έχει άμεσες και τραγικές συνέπειες για μας και τα παιδιά μας. Επιβεβαιώνεται ότι η υποχρηματοδότηση είναι εργαλείο για τις αντιλαϊκές – αντιεκπαιδευτικές  αναδιαρθρώσεις.
ü  Ψηφίστηκε άλλος ένας αντιλαϊκός προϋπολογισμός για το 2013 και μειώνονται παραπέρα οι τακτικές επιχορηγήσεις προς τα σχολεία μας. Σημειώνουμε ότι οι Δήμοι προβλέπεται να πάρουν το 2013, 91 εκατ.€ για χρηματοδότηση Σχολικών Επιτροπών, έναντι των 164 εκατ. € του 2012, ο οποίος ήταν και αυτός μειωμένος κατά 60%. Στο Δήμο μας , το 2012 ήρθαν ΜΟΝΟ 399.000€ , δηλαδή 27€ ανά μαθητή!!!
ü  Κάτω από τις πιέσεις της Ένωσης Γονέων, έγινε κατορθωτό, να δοθούν τα μισά, (απ’ αυτά που χρωστούν τα σχολεία) στην Εταιρεία Φυσικού Αερίου και μάλιστα ΟΧΙ από το κονδύλι που αφορούν τις επισκευές των σχολείων μας, κάτι που επιδίωκε η Δημοτική Αρχή! Επίσης ενημερωθήκαμε το ακριβές ποσό που αφορά τις επισκευές των σχολείων μας. Καλούμε τον Δήμο να μας δώσει πλήρη εικόνα για τα προηγούμενα χρόνια!
ü  Συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, μαζί με την ΕΛΜΕ καταφέραμε να μειωθούν τα τμήματα που επιδίωκε να συμπτύξει (δηλαδή 27 - 30 παιδιά, σε κάθε τάξη) το υπουργείο μέσω της Διεύθυνσης Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης, από 100 σε 7. Συνεχίζουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, με αποκορύφωμα την κινητοποίηση την Τετάρτη στο Υπουργείο Παιδείας, στις 12.30μμ.
ü  Αποκαλύφθηκε, πως εδώ και χρόνια, υπήρχαν σχολεία που δεν πλήρωναν,  ούτε καν είχαν λογ/σμό της Δ.Ε.Η. κάτι που αποδεικνύει πως η πρότασή μας για ΔΩΡΕΑΝ Δ.Ε.Κ.Ο., είναι και υλοποιήσιμη, όσο και ΑΝΑΓΚΑΙΑ! Δυστυχώς στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (23/11/12) δεν εγκρίθηκε η πρότασή μας, να αναλάβει την ευθύνη ο Δήμος την πληρωμή  όλων των λογαριασμών των ΔΕΚΟ και να απαλλαγούν τα σχολεία μας. Θα συνεχίσουμε να εμμένουμε στην πρότασή μας για δωρεάν ΔΕΚΟ, διαγραφή χρεών και απαλλαγή φπα για τις σχολικές επιτροπές στα σχολεία μας.
ü  Κάναμε παρέμβαση, μαζί με την Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και με άλλες Ενώσεις γονέων στην ΕΘΕΛ, απαιτώντας να μην τιμωρούν και κατεβάζουν μαθητές που δεν έχουν εισιτήριο, κάτι που το πετύχαμε.
ü  Την ίδια στιγμή που το 1/3 των μαθητών ζουν στο όριο και κάτω από το όριο της φτώχειας, τα ζητήματα υγείας και σίτισης παραπέμπονται σε μ.κ.ο., εκκλησίες και ομάδες «φιλεύσπλαχνων» εφοπλιστών. Βρισκόμαστε στο τέλος του 1ου τριμήνου κι όμως πολλοί μαθητές δεν έχουν πάρει ακόμα τα απαραίτητα ατομικά δελτία υγείας τους ή άλλα παιδιά δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, λόγω του ότι είναι ανασφάλιστα ή οι οικογένειες δεν έχουν να καλύψουν τα έξοδα των ιατρικών επισκέψεων.
ü  Για τα εκπαιδευτικά κενά: πριν στεγνώσει το μελάνι του Μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού, για το διδακτικό προσωπικό ο λόγος προσλήψεων-αποχωρήσεων θα διαμορφωθεί στο 1:10 - βλέπουν το φως της δημοσιότητας «εντολές» της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας για πρόσληψη 1 εκπαιδευτικού για κάθε 22 εκπαιδευτικά κενά ανά περιοχή πρόσληψης ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις διοικητικού προσωπικού. Παραμένουν τα κενά εκπαιδευτικών, τόσο ειδικοτήτων, όσο και στα τμήματα ένταξης,
ü  Διαπιστώσαμε, πως τα χρήματα που χρόνια πλήρωναν οι παλιές Σχολικές Επιτροπές και οι σημερινές, στις Καθαρίστριες & στους Σχολικούς Τροχονόμους, δεν έχουν επιστραφεί στα σχολεία, κάτι που εκμεταλλεύεται η Πολιτεία και συνεχίζει να τους πληρώνει 6 μήνες μετά.  Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μαζί με το ταξικό Σωματείο των Καθαριστριών, για μόνιμο, βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία μας (2 καθαρίστριες σε κάθε 12θέσιο σχολείο), που θα αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι και ΟΧΙ 6 μήνες μετά!
ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ: Το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ που θα συντηρείται από ιδία κεφάλαια (φωτοβολταϊκά, χορηγίες, εθελοντισμός) θα αξιολογείται στη βάση αυτή και θα επιφέρει άμεσα «τα καλά» και τα «κακά» σχολεία. Θα υποτάσσεται στις ορέξεις της «αγοράς» και στο δόγμα «όλα είναι εμπόρευμα!».
Η αύξηση της σχολικής διαρροής και η παραγωγή φθηνής εργατικής δύναμης: όπως δημοσιοποιήθηκε, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιούνη του 2012, ότι το 13,1% των μαθητών στην Ελλάδα εγκαταλείπει το σχολείο.  1 στα 10 ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ το Δημοτικό σχολείο. Είμαστε 8η στην ΕΕ των 27. Το 70% των μαθητών, που διακόπτουν το σχολείο εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Το θεσμικό πλαίσιο για την φθηνή παιδική εργασία στήνεται καθημερινά.

Ως Ένωση στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς σ’ όλους τους εργαζόμενους γονείς που κλήθηκαν, είτε θα κληθούν το επόμενο διάστημα να παλέψουν για τη θέρμανση – για τα βιβλία  - για τον εκπαιδευτικό που λείπει κ.ο.κ., διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που σπέρνουν τη μοιρολατρία, το φόβο και την υποταγή στον «ρεαλισμό της κρίσης», στους νόμους που υποβαθμίζουν τη μόρφωση των παιδιών μας.
Καλούμε τους γονείς να καταδικάσουν και να απομονώσουν αυτούς που υπονομεύουν τη συνέχεια, την αποτελεσματικότητα, τη συσπείρωση των γονιών γύρω από την Ένωση, την Ομοσπονδία μας,  τα συλλογικά μας όργανα και τη γραμμή της ανυπακοής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·  15% ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.
·  Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων.
·  Δωρεάν βιβλία, εδώ και τώρα, για όλα τα παιδιά.
·  Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά. Να μη χαθεί ούτε μια εκπαιδευτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.  Όλοι οι εργαζόμενοι στα σχολεία, με οργανική θέση. 20 μαθητές ανά τμήμα.
·   Ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία. Έκπτωση 100% για όλους τους μαθητές.
·  Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο στα σχολεία. Διαγραφή χρεών και απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές
·  ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ για να εξασφαλιστεί η σίτιση όλων των μαθητών με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών.
·  Να εξασφαλιστεί  δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους μαθητές ανεξάρτητα από την ασφάλιση των γονιών τους.
·  Αποκλειστικά Δημόσιες Δωρεάν Κοινωνικές παροχές σε όλους τους Δήμους (Παιδικοί Σταθμοί, αθλητικά και πολιτιστικά Κέντρα )
·   Αποκλειστικά Ενιαία – Δημόσια και Δωρεάν Αναβαθμισμένη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά μέχρι τα 18 τους χρόνια που θα εξασφαλίζει σύγχρονη ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά.
·  Επαγγελματικές Σχολές που θα παρέχουν πτυχίο  με επαγγελματική επάρκεια και ουσιαστική ειδίκευση για την ολοκληρωμένη άσκηση επαγγέλματος, χωρίς να χρειάζεται διαδικασίες πιστοποίησης.
·  Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν, γενναία χρηματοδοτημένη, που θα υπηρετεί την επιστημονική και κοινωνική εξέλιξη και θα δίνει πτυχία με επιστημονική αξία για εργασία και ζωή με δικαιώματα

Η μόνη απάντηση ο αγώνας.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της Ένωσης
Ο   Πρόεδρος                                                           Η   Γραμματέας
ΦΛΟΥΤΣΑΚΟΣ Γ .                                             ΜΠΑΛΟΥΜΗ Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας και οι παρατηρήσεις σας μας δίνουν ώθηση στο να γίνουμε καλύτεροι . Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας .