Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Νέο κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει:

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ενημερώθηκε για την εργαστηριακή διάγνωση ενός ακόμη περιστατικού λοίμωξης από Ιό του Δυτικού Νείλου. Το περιστατικό αφορά σε άνδρα ενήλικα ασθενή κάτοικο Αργυρούπολης, ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό μετακίνησης - έκθεσης σε περιοχή με ιστορικό εμφάνισης της νόσου.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην περιοχή της Αθήνας και γενικότερα στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δήγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ). Συστήνεται επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα παρακολουθεί στενά τα τυχόν περιστατικά και θα προβαίνει σε ενημέρωση, σε εβδομαδιαία βάση, μέσω της ιστοσελίδας του στην οποία και αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για την νόσο και τα μέτρα πρόληψης (http://www.keelpno.gr/).