Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Αφή Ολυμπιακής Φλόγας

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία , σήμερα 10 Μαΐου 2012 η τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίου) , που βρίσκεται απέναντι από το ναό του Δία , στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας . Σύμφωνα με το τελετουργικό , η πρωθιέρεια ζητάει την βοήθεια του θεού του Ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει την δάδα απαγγέλοντας την ακόλουθη επίκληση :

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Ιερά σιωπή!Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.Όρη και Τέμπη σιγήστε.Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδαγια τη φιλοξενη πόλη του Λονδίνου.
Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ' όλους τους λαούς της Γηςκαι στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα.

Λίγα λεπτά αργότερα η φλόγα μεταλαμπάδευσε από την πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη στην δάδα του παγκόσμιου πρωταθλητή κολύμβησης Σπύρο Γιαννιώτη , με τον οποίο αρχίζει η λαμπαδιοδρομία , προκειμένου φτάσει η φλόγα στο Λονδίνο , όπου και θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012.