Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Επιβλαβές περιεχόμενο

Μια σημαντική ενότητα με θέμα ΄΄το επιβλαβές περιεχόμενο΄΄ στο διαδίκτυο καθώς και τους τρόπους να το αντιμετωπίσουμε και να προφυλάξουμε τα παιδιά μας , αναλύει στην σελίδα του ,
το saferinternet.gr

Σημαντικές πληροφορίες επίσης μπορείτε να βρείτε  και στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Προστασίας Του Πολίτη www.cyberkid.gov.gr

Το περιεχόμενο αυτό μπορεί να είναι νόμιμο αλλά ακατάλληλο για παιδιά μικρής ηλικίας (όπως π.χ. η πορνογραφία ενηλίκων) ή παράνομο και ταυτόχρονα επιβλαβές για τα παιδιά (όπως π.χ. η παιδική πορνογραφία). Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να προστατεύσει τα παιδιά του χωρίς να χρειάζεται να απαγορεύσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο;

Συμβουλές για το παράνομο και το επιβλαβές περιεχόμενο απο το saferinternet.gr

• Κανένα τεχνικό μέσο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Επομένως καλό θα ήταν να προετοιμάσετε το παιδί για το ενδεχόμενο να συναντήσει τέτοιου είδους περιεχόμενο.
  • Μην αντιμετωπίζετε το Διαδίκτυο σαν μια ψηφιακή νταντά. Ειδικά, για τα μικρότερα παιδιά είναι πολύ σημαντική η επίβλεψη κατά το σερφάρισμα καθώς είναι εύκολο να φτάσουν τυχαία σε περιεχόμενο που μπορεί να τα σοκάρει ή ακόμη και να τα βλάψει.
  • Χρησιμοποιήστε κάποιο εργαλείο γονικού ελέγχου ή φίλτροπεριεχομένου για το Διαδίκτυο λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού.
  • Ορίστε ως αρχική σελίδα του browser σας μια σελίδα που εσείς εγκρίνετε ή μια μηχανή αναζήτησης ειδικά για παιδιά όπως για παράδειγμα οι:http://www.askkids.comhttp://kids.yahoo.com ήhttp://quinturakids.com.
  • Ρωτήστε το παιδί αν έχει συναντήσει περιεχόμενο που το σόκαρε. Κουβεντιάστε μαζί του και παροτρύνετέ το να σας εμπιστευθεί σε περίπτωση που συναντήσει τέτοιο περιεχόμενο.
  • Προσθέστε ιστοσελίδες στα αγαπημένα σας (δείτε πως) και προτείνετε στα παιδιά να περιηγούνται σε αυτές.
  • Σε περίπτωση που συναντήσετε περιεχόμενο που είναι παράνομο ή επιβλαβές κάντε μια καταγγελία στη Safeline.
  • Αν το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια για την αντιμετώπιση επιβλαβούς περιεχομένου ή επιπτώσεών του μπορείτε να καλέσετε τη Γραμμή ΒοηθείαςΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου στο τηλέφωνο χωρίς χρέωση 800 11 800 15.