Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Σύσκεψη Συλλόγων Γονέων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 19/3/2012 σύσκεψη των Συλλόγων Γονέων των σχολείων του Δήμου μας , κατόπιν πρόσκλησης της Ένωσης Γονέων , στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου.Η προσέλευση των Συλλόγων ήταν μικρή σε σχέση με τον αριθμό των σχολείων του Δήμου. Παρόν στη συζήτηση ήταν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κος Καψοκόλης Π.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν :
- Η μειωμένη 1η δόση του 2012 για όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η οποία ανέρχεται συνολικά ,στο ποσό των 134.000 ευρώ μειωμένο κατά 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Γεγονός που καθιστά αδύνατη την πληρωμή του φυσικού αερίου/πετρελαίου και των άλλων λειτουργικών αναγκών και υποχρεώσεων των σχολείων .Πρόταση της Ένωσης ,την οποία όλοι αποδεχόμαστε είναι η δωρεάν θέρμανση,ρεύμα,νερό,τηλέφωνο στα σχολεία με ευθύνη του κράτους καθώς και απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές όπως ήδη ισχύει σε διάφορους οργανισμούς (π.χ. πρεσβείες).
- Η επέκταση του θεσμού του <νέου σχολείου> σε όλα τα 12-θέσια σχολεία από την νέα σχολική χρονιά.
- Όχι στην απόλυση εκπαιδευτικών και μόνιμοι μαζικοί διορισμοί επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.
- Η πρωτοφανής καθυστέρηση της διανομής των βιβλίων στα σχολεία , η οποία φοβόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε και την επόμενη χρονιά παρά τις δεσμεύσεις του νέου Υπουργού.
- Η ενδεχόμενη νέα συγχώνευση συστεγασμένων σχολείων ,για την οποία μας ενημέρωσε ο κ.Αντιδήμαρχος ότι ομοφώνως το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αντίθετο σ'αυτό.
- Το φαινόμενο του υποσιτισμού σε αριθμό μαθητών στα σχολεία και η αντιμετώπιση του.Έχει προταθεί από την Ένωση η παροχή γεύματος σε όλους του μαθητές σε όλα τα σχολεία. Αντίστοιχη πρόταση προωθεί και ο Δήμος.
- Το κρατικό κονδύλι των επισκευών (περίπου 95.000 ευρώ) που χρειάζονται τα σχολεία και το οποίο απορροφήθηκε από τους εργολάβους για προηγούμενες οφειλές του Δήμου και για το οποίο απαιτούμε χορήγηση νέου έκτακτου κονδυλίου για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων.
- Ενημέρωση των γονέων και κινητοποιήσεις που θα αποφασισθούν μετά το Πάσχα.
- Προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε σχολείο ξεχωριστά.
 Σε αυτό το σημείο από τον Σύλλογο μας επισημάνθηκε προς τον κ. Αντιδήμαρχο η δέσμευση του για την έναρξη εργασιών αποκατάστασης της μόνωσης του κτιρίου , καθώς και τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τις βλάβες του κεντρικού ηλεκτρικού πίνακα. Η απάντηση του κ. Αντιδημάρχου ήταν ότι έχει δρομολογηθεί και θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες το έργο της αποκατάστασης της μόνωσης ,καθώς και ότι χρειαστεί για την επισκευή του ηλεκτρικού πίνακα θα καλυφθεί από τον Δήμο.
Αξίζει να γίνει γνωστό, η πρωτοβουλία που ήδη έχουν πάρει καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , οι οποίοι έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν τμήματα δωρεάν φροντιστηρίου για τους μαθητές του Δήμου μας στο κτίριο του 2ου Λυκείου Δραπετσώνας. Τα μαθήματα παραδίδονται κάθε απόγευμα από ώρα 17:00 έως 20:00 από Δευτέρα έως Πέμπτη. Μία σημαντική πρωτοβουλία καθηγητών που δεν έχει γίνει γνωστή έως σήμερα στους γονείς.

Για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου κατόπιν προτάσεων των Συλλόγων Γονέων , ο Αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε ότι βάση προγραμματισμού που έχει σχεδιασθεί και αποφασισθεί ,δεν θα υπάρχει εξέδρα επισήμων και η επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία του Δημάρχου και  θα γίνουν σε ελάχιστο χρόνο προκειμένου  για να μην ταλαιπωρηθούν οι μαθητές. Ενημερωθήκαμε ότι θα είναι αυξημένα τα μέτρα αστυνόμευσης της Δημοτικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Αστυνομίας γεγονός το οποίο μας βρήκε αντίθετους και θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει περισσότερη ένταση και πρόκληση.