Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

«Ο ποντικός και η θυγατέρα του»

Στο "Εργαστήρι Μαιρηβή"  www.mairivi.gr  συνεχίζεται η κουκλοθεατρική παράσταση
"ο ποντικός και η θυγατέρα του" λαϊκός μύθος
Κουκλοθέατρο - κινούμενη εικόνα (animation)

Αυτή την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012, 12 το μεσημέρι, μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση
με την τιμή 10 ευρώ για δύο άτομα!

Για να ισχύει η προσφορά, θα πρέπει να κλείσετε θέση, μέχρι το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 στις 5:00 μ.μ..

Τηλέφωνα για κρατήσεις: 210 5222181

"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33,  Μεταξουργείο
τηλ. 210 52.22.181, emailinfo@mairivi.gr, site: www.mairivi.gr

«Ο ποντικός και η θυγατέρα του»
παλιός λαΐκός μύθος

Η ιστορία αναφέρεται σε έναν πατέρα-ποντικό που αναζητά τον καλύτερο γαμπρό για τη μοναχοκόρη του. Μέσα από την αναζήτηση, με υποψήφιους γαμπρούς, τον Ήλιο, το Σύννεφο, τον Αγέρα, τον Πύργο και ύστερα από σειρά περιπετειών, καταλήγει ότι ο καλύτερος γαμπρός δεν είναι άλλος από….ένα ποντίκι!

Η ιστορία μπορεί να συγκινήσει παιδιά κάθε ηλικίας έως και ενήλικες.
Θίγονται προβλήματα σχέσεων πατέρα-κόρης αλλά και διαχείρισης του εγώ και του υπερεγώ, των υπέρμετρων προσωπικών φιλοδοξιών που προσπαθεί ο γονιός να ικανοποιήσει μέσω του παιδιού του, κ.ά.
Ένα από τα βασικά θέματα του μύθου είναι και το ζήτημα των ορίων, της γνώσης και αποδοχής των προσωπικών ορίων, της κατανόησης των ορίων των άλλων,  της υπέρβασης των ορίων και των συνεπειών τους. Ο ποντικός περιφρονεί τα όρια του, θέλει να τα ξεπεράσει μέσω της κόρης του και συναντά άλλους πολύ δυνατότερους οι οποίοι με την σειρά τους αρνούνται να παραδεχτούν τα δικά τους όρια.

Περιλαμβάνεται στη συλλογή «Ελληνικά Παραμύθια», εκλογή Γ.Α.Μέγα.
Αποτελεί τον παραμυθιακό τύπο μύθου ζώων AT 2031C στο παγκόσμιο λεξικό παραμυθιακών μοτίβων Aarne -Thomson.

Το κείμενο του συγκεκριμένου παραμυθιού, διατηρώντας το γλωσσικό του ύφος, έχει αναδιαμορφωθεί προς την κατεύθυνση μιας κωμικοτραγικής παράστασης κουκλοθέατρου, με ανάπτυξη του στοιχείου των διαλόγων, και μάλιστα με έντονη την παρουσία του έμμετρου λόγου (δεκαπεντασύλλαβος). Τα συμφραζόμενα σε μονολόγους και διαλόγους, αλλά και τα σημεία ανάδυσης παροιμιών με συνειρμικά ερεθίσματα, συντελούν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου λαϊκού λόγου.

Η προβολή σε συγκεκριμένα τμήματα της παραστασης είναι συνδεδεμένη, με τα σκηνικά  και την δραματουργία του έργου. Αυτά τα βίντεο είναι οργανικά ενταγμένα στην παράσταση και δεν αποτελούν μια διακοσμητική προβολή, καθώς  θα αλληλεπιδρούν με την δράση του κουκλοθέατρου και η υπόθεση θα  τους συμπληρώνει την  υπόθεση του έργου. Η τεχνική δημιουργίας τους έιναι μικτή και συνδυάζονται δισδιάστατες και τρισδιάστατες τεχνικές animation, όπως drawing animation, cut out και sand animation.

Η παραδοσιακή σκηνή κουκλοθέατρου, στη συγκεκριμένη παράσταση, έχει καταργηθεί και σκηνή αποτελεί το ίδιο το σκηνικό.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης και στο πλαίσιο της μουσικής επένδυσης  και της χορογραφίας, το σκηνικό μεταμορφώνεται (πύργος, βουνό… κλπ.), μεταφέροντας το θεατή στο σκηνικό χώρο που ορίζει η εξέλιξη  της ιστορίας.

Κουκλοθεατρική Ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Φίλιππος Φέρτης
Διασκευή-Σκηνοθεσία-Κατασκευή Κούκλας: Μαιρηβή Γεωργιάδου