Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

SOS εκπέμπει το Υπουργείο Παιδείας

SOS από το υπ. Παιδείας προς το υπ. Εσωτερικών για την ομαλή λειτουργία των σχολείων-Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ esos.grΣε συνέχεια των γεγονότων που αντιμετωπίσαμε στο σχολείο μας , αναφορικά με την εμπλοκή των χρημάτων και την διακοπή του φυσικού αερίου , τα οποία  γνωστοποιήσαμε και δημοσιοποιήσαμε με τις κινητοποιήσεις μας ,έρχεται και επίσημα η ίδια η Υφυπουργός του Υπουργείου Παιδείας με έγγραφο της προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών, να εκπέμψει SOS για την κατάσταση και τις δυσλειτουργίες που επικρατούν στα σχολεία , με αποτέλεσμα την μη εύρυθμη λειτουργία τους.
Συγκεκριμένα αναφέρεται:
<<Το ΥΠΔΒΜΘ γίνεται αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών από Διευθυντές Σχολικών Μονάδων εκπαιδευτικούς και γονείς για σημαντικά προβλήματα στη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και γενικότερα στην κάλυψη των αναγκών λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα:
• Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει συντελεστεί εκ μέρος των Δήμων η συγκρότηση των νέων σχολικών επιτροπών και η δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ.
• Στις περιπτώσεις όπου έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση και δημοσίευση σε ΦΕΚ των νέων σχολικών επιτροπών συχνά δεν εφαρμόζεται η πλήρης και σαφής  ΥΑ 8440/24-2-2011 του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η σχετική με τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών. Ως αποτέλεσμα δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα τα Συμβούλια Σχολικής Κοινότητας, δεν έχουν κατανεμηθεί οι νέες πιστώσεις και τα χρηματικά υπόλοιπα από τις προϋπάρχουσές σχολικές επιτροπές δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την προμήθεια πετρελαίου κλπ.
• Σημαντικός   επίσης ο, κίνδυνος από τη μη ομαλή λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών είναι η καθυστέρηση αποπληρωμής των έργων προμήθειας διαδραστικών συστημάτων και κινητών εργαστηρίων πληροφορικής.
Σχετικά με τη μεταφορά μαθητών, εμφανίζονται ιδιαίτερες δυσκολίες στις παρατάσεις του τελευταίου τριμήνου του 2011, σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου δεν προϋπήρχαν συμβάσεις και προέκυψαν νέα δρομολόγια, όπως επίσης και στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας,
• Τέλος έρχομαι να ζητήσω την παρέμβασή σου προς τους Αιρετούς Περιφερειάρχες για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των περιφερειακών διοικητικών δομών της εκπαίδευσης (Διευθύνσεις εκ/σης και υποστηρικτικές δομές),λαμβάνοντας υπόψη ότι με νομοθετικές μας πρωτοβουλίες έχουν ήδη περιορισθεί (κατάργηση ΓραΦείων εκπαίδευσης) και αναμένεται η περαιτέρω τακτοποίηση των υποστηρικτικών δομών σε ενιαία Δ/ση λειτουργίας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε την έκδοση εγκυκλίου προς τους ΟΤΑ, η οποία να υπενθυμίζει την αναγκαιότητα εγρήγορσης και την υποχρέωση εφαρμογής του σαφούς νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών.
Ευρύτερα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση από τους Δήμους των θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας των σχολικών μονάδων (χρηματοδότηση, μεταφορές, ενοικιάσεις κτηρίων, σίτιση) προτείνεται, σε Περιφερειακό επίπεδο, η συνεργασία των Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης υπό το συντονισμό των δύο Υπουργείων. Μετά την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε στην
εκπόνηση και εφαρμονή της ΚΥΑ35415/28-7-2011(ΦΕΚ 1701/1-8-2011),σχετικά με τις μεταφορές των μαθητών, είμαι βεβαία ότι μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία οι όποιες δυσλειτουργίες έχουν προκύψει>>.

Αναφορικά με το δικό μας σχολείο, σας ενημερώνουμε ότι πληρώθηκαν τα χρέη προς την Εταιρεία Φυσικού Αερίου , επανασυνδέθηκε το φυσικό αέριο (3 ημέρες μετά την δημοσιοποίηση του γεγονότος) και δόθηκαν τα χρήματα της Γ' δόσης( μειωμένα σχεδόν κατά το ήμισυ) καθώς και τα χρήματα της παλιάς σχολικής επιτροπής που είχαν μπλοκαριστεί και κρατηθεί από την νέα πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή.
Πληροφορηθήκαμε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των κονδυλίων για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου  δοθούν περισσότερα στα σχολεία της δευτεροβάθμιας , γεγονός που μας βρίσκει αντίθετους και έτοιμους για νέες διεκδικήσεις !!! <<ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ>>