Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής , που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας , προγραμματίζουν οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για αύριο Δευτέρα 31/10/11 και ώρα 17:30 .Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας , στηρίζει και στέκεται δίπλα στους εκπαιδευτικούς και καλεί τους γονείς να παρευρεθούν στην αυριανή διαμαρτυρία. Σχετική ανακοίνωση έχει εκδοθεί μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25/10/11 , την οποία και σας παραθέτουμε:


ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!


Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, ύστερα από πρόσκληση των συλλόγων εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά «η Πρόοδος», Νίκαιας-Πειραιά και «Ρήγα Φεραίου» πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει από την αδυναμία λειτουργίας των σχολικών επιτροπών των Δήμων Πειραιά και Κερατσινίου Δραπετσώνας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος δεκάδες συνάδελφοι -κυρίως διευθυντές Δημοτικών σχολείων και προϊστάμενες νηπιαγωγείων. Παραβρέθηκαν επίσης
οι εκπρόσωποι των συλλόγων μας στη σχολική επιτροπή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, και οι ειδικοί σύμβουλοι για θέματα παιδείας των Δημάρχων Πειραιά κος Παράσχος και Νίκαιας-Ρέντη κος Τριανταφύλλου.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα σχολεία της περιοχής μας. Τα σχολεία του Πειραιά και του Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν έχουν πάρει το 2011, ούτε ένα ευρώ από τις -μειωμένες  κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με το 2010- δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα. Επιπλέον εδώ και ένα μήνα δεν μπορούν να διενεργήσουν καμία λογιστική πράξη, αφού οι παλιές σχολικές επιτροπές καταργήθηκαν και οι νέες σχολικές επιτροπές ακόμη δεν λειτουργούν. Σε ένα σχολείο μάλιστα έκοψαν την παροχή φυσικού αερίου –και σε ένα άλλο ειδοποίησαν ότι θα κάνουν το ίδιο- αφού δεν έχουν πληρωθεί οι λογαριασμοί!
Η ευθύνη για την υποχρηματοδότηση της παιδείας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Η ευθύνη για την αδυναμία να αποδοθούν στα σχολεία έστω και αυτά τα ελάχιστα χρήματα που έχουν δοθεί για τα σχολεία βαραίνει -εκτός από την κυβέρνηση που με την ψήφιση του «Καλλικράτη» οδηγεί σε διάλυση τη δημόσια παιδεία- και τις Δημοτικές Αρχές που δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να θέσουν σε λειτουργία τις σχολικές επιτροπές.

Επιπλέον, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η διαφαινόμενη πρόθεση των δημοτικών αρχών Πειραιά και Κερατσινίου-Δραπετσώνας να διαχειριστούν με συγκεντρωτικό τρόπο τα χρήματα που προορίζονται για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Εκτιμήθηκε ότι μια τέτοια επιλογή θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα διαφάνειας, νομιμότητας και λειτουργικότητας στα σχολεία και θα έφερνε σε ευθεία σύγκρουση τις δημοτικές αρχές με τη σχολική κοινότητα.
Αντίθετα σε άλλη κατεύθυνση φαίνεται να κινείται ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη αφού έχει συγκροτήσει και έχει θέσει σε λειτουργία τις σχολικές επιτροπές και τα συμβούλια σχολικής κοινότητας, έχει ήδη αποδώσει στα σχολεία το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες του 2011 (τρεις δόσεις) και έχει επιλέξει να καταστήσει βασικούς διαχειριστές των λειτουργικών δαπανών τα συμβούλια σχολικής κοινότητας και τους συλλόγους διδασκόντων.

Καλούμε τις δημοτικές αρχές των Δήμων Πειραιά και Κερατσινίου- Δραπετσώνας:
ü  Να λειτουργήσουν άμεσα οι σχολικές επιτροπές και να αποδώσουν το σύνολο των χρημάτων στα συμβούλια σχολικής κοινότητας.
ü  Να επιστρέψουν, ως και το τελευταίο ευρώ, στους λογαριασμούς των συμβουλίων σχολικής κοινότητας κάθε σχολείου τα χρήματα που βρίσκονταν στους λογαριασμούς των αντίστοιχων παλιών σχολικών επιτροπών.
ü  Να δώσουν στα σχολεία τα χρήματα που τους οφείλονται από τις αμοιβές των καθαριστριών και από την αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων.
ü  Να ελαχιστοποιήσουν τις έκτακτες επιχορηγήσεις στα σχολεία και να τις περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση να θέσουν ανώτατο όριο (το πολύ 10% κάθε δόσης) που θα μπορεί να δοθεί ως έκτακτη επιχορήγηση.
ü  Να αποδίδουν άμεσα, κατανέμοντας με αντικειμενικά κριτήρια (αριθμός μαθητών, αριθμός αιθουσών, παλαιότητα) τις εγκεκριμένες πιστώσεις στα σχολικά συμβούλια.
ü  Να βοηθήσουν τη λειτουργία των σχολείων πληρώνοντας τους λογαριασμούς στα δίκτυα κοινής ωφέλειας, αφαιρώντας το αντίστοιχο ποσό από το λογαριασμό κάθε σχολικού συμβουλίου.
ü  Να στηρίξουν τα μικρομάγαζα της γειτονιάς αφήνοντας τα σχολικά συμβούλια να επιλέγουν τους προμηθευτές του κάθε σχολείου.
ü  Να βρουν άμεσα τρόπο και να πληρώσουν τις καθαρίστριες των σχολείων που εργάζονται με σύμβαση έργου και είναι απλήρωτες για δύο μήνες.
Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα μένει απαθής μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Για την επιβολή άμεσων λύσεων υπέρ των σχολείων καλούμε:
üτους συναδέλφους που εργάζονται στα σχολεία του Δήμου Πειραιά να παραστούν και να παρέμβουν στη συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής τη Δευτέρα 31-10-2011,19.00, στο Δημαρχείο Πειραιά (7ος όροφος).
ü  τους συναδέλφους που εργάζονται στα σχολεία του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας να παραστούν και να παρέμβουν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 31-10-2011, 17.30 στο Δημαρχείο Κερατσινίου
Σύλλογοι εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά
«η Πρόοδος»
Νίκαιας
«Ρήγας Φεραίος»
 Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας και οι παρατηρήσεις σας μας δίνουν ώθηση στο να γίνουμε καλύτεροι . Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας .