Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας

Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας και σας ενημερώνουμε ότι στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου θα συμμετέχει και ο δικός μας Σύλλογος , με διαμαρτυρία στην πλατεία Δημαρχείου Κερατσινίου - Δραπετσώνας στις 12:00 .

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, 104 32, ΤΗΛ – ΦΑΞ : 210 5242386

Αθήνα, 05/10/2011

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

Φέτος, στο «νέο» σχολείο της Κυβέρνησης - Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. συναντιέται η φτώχεια και η ανασφάλεια της λαϊκής οικογένειας με τη χρόνια, έντεχνη υποβάθμιση της Ενιαίας, Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης.
  Τα παιδιά μας έμειναν χωρίς βιβλία για πρώτη φορά μετά το 1946.
Ø  Το σχολικό βιβλίο -μετά και την κατάργηση του Ο.Ε.Δ.Β- θα γίνει είδος πολυτελείας, αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής, ενώ μοιράζουν απλώχερα αμορφωσιά με cds και ψηφιακά βιβλία. Χωρίς βιβλία, σίγουρα «θα μένει η τσάντα στο σχολείο»
Ø  Καταργήθηκαν 2000 σχολεία με αποτέλεσμα να στοιβάζονται τα παιδιά μας σε 30άρια τμήματα.
Ø  Η δημιουργία των «πολυδύναμων συγχωνευμένων σχολείων» χρειάζονται λίγους εκπαιδευτικούς, αλλά πολλούς καλούς χορηγούς για να τα «σώζουν» όταν δεν θα χουν χρήματα.
Ø  Καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές όπως τις γνωρίζαμε …«αυτές συγχωνεύτηκαν σε δύο νομικά πρόσωπα, ένα για τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και ένα για τις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (ν.3852/2010). Στόχος, η συγκέντρωση των αποφάσεων για τη λειτουργία των σχολείων σε πιο κεντρικό επίπεδο στους δήμους ώστε να γίνονται εργολαβίες ευρείας κλίμακας! (βλ. επισκευές – ανεγέρσεις σχολείων και ανάθεση κυλικείων σε αλυσίδες ταχυ-φαγίων).
Ø  Οι Καλλικρατικοί Δήμοι μάζεψαν ό,τι χρήματα υπήρχαν στα ταμεία των σχολείων και άφησαν χρέη και απλήρωτες καθαρίστριες. Με την κατάργηση του Ο.Σ.Κ. και τη μηδενική κρατική χρηματοδότηση για επισκευές, τα ήδη γερασμένα σχολικά κτήρια κυνδινεύουν να πέσουν στο κεφάλι των παιδιών μας.
Ø  Η Κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει «ψίχουλα» για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Στον προϋπολογισμό του 2011 το ποσοστό των δαπανών για την Παιδεία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 3% του Α.Ε.Π.
Ø  Υλοποιούν και στην εκπαίδευση τον κανόνα των μηδενικών προσλήψεων. Έτσι έχουμε εκπαιδευτικούς που απειλούνται με εργασιακή εφεδρεία και αυξάνουν αυτοί που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και προγράμματα ΕΣΠΑ. Οι σοβαρές ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες και τραπεζοκόμους) καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων και απουσιάζουν βασικοί κανόνες υγιεινής στα σχολεία.
Ø  Τελικά, το κόστος λειτουργίας των σχολείων μετακυλείται στους γονείς και αν αυτοί δεν έχουν να πληρώσουν πρέπει ή να γίνουν ιδιαίτερα εφευρετικοί για να προσελκύσουν χορηγούς ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία...
Ø  Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση:
Ø  Ανακοινώνει μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, μειώνει μισθούς και συντάξεις. Ήδη πάνω από 350.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα βγήκαν στην ανεργία.
Ø  Κόβει φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις. Διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν δίστασε να κλείσει και την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Ø  Διαλύει τα κέντρα πρόληψης και απεξάρτησης και μεταφέρει τα ναρκωτικά έξω από τα σχολεία των παιδιών μας.
Ø  Τα χαράτσια πέφτουν σαν οβίδες στα κεφάλια μας. Φορολογούν και αυτόν ακόμα που ζει με 350 € το μήνα...!

Το μείγμα είναι εκρηκτικό. Η οργή ξεχειλίζει.
Στον 21ο αιώνα είναι βαρβαρότητα, είναι έγκλημα να μην έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να μορφώνονται, να μη σιτίζονται σωστά, να μην έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, να μην έχουν ρεύμα και στέγη, να μη μπορούν να σχεδιάσουν με αυτοπεποίθηση το μέλλον τους. Αν θέλουν οι εισαγγελικές αρχές να βρουν εγκληματίες να τους αναζητήσουν στις αντιλαϊκές πολιτικές και σ’ αυτούς που τις εφαρμόζουν και όχι στους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται συντεταγμένα.
Δεν τους φοβόμαστε.  Ως εδώ και μη παρέκει.
Δεν έχουμε -  Δεν θέλουμε – αρνούμαστε μαζικά και οργανωμένα να πληρώνουμε εμείς και τα παιδιά μας την κρίση τους.
Απαιτούμε:
·  Δωρεάν βιβλία, εδώ και τώρα, για όλα τα παιδιά.
·  Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων.
·  Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία.
·  Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά. Να μη χαθεί ούτε μια εκπαιδευτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.  Όλοι οι εργαζόμενοι στα σχολεία, με οργανική θέση.
·  20 μαθητές ανά τμήμα.  Άρνηση διδασκαλίας σε 27άρια και 30άρια τμήματα.
·  Ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία.
·  Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο στα σχολεία.
·  Να εξασφαλιστεί η σίτιση όλων των μαθητών με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών.
·  Να εξασφαλιστεί  δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους μαθητές ανεξάρτητα από την ασφάλιση των γονιών τους.
·  Μόνιμη πρόσληψη φυλάκων, καθαριστριών (1 πρωινή και 1 απογευματινή για κάθε 6θέσιο σχολείο ), επιστάτη, διοικητικού προσωπικού, βιβλιοθηκονόμων, και ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου και τη λειτουργία της σχολικής μονάδας.
·  Αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς και Δημόσια Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων
·         Αποκλειστικά Ενιαία – Δημόσια και Δωρεάν Αναβαθμισμένη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά μέχρι τα 18 τους χρόνια που θα εξασφαλίζει σύγχρονη ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά.
·  Επαγγελματικές Σχολές που θα παρέχουν πτυχίο  με επαγγελματική επάρκεια και ουσιαστική ειδίκευση για την ολοκληρωμένη άσκηση επαγγέλματος, χωρίς να χρειάζεται διαδικασίες πιστοποίησης.
·  Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν, γενναία χρηματοδοτημένη, που θα υπηρετεί την επιστημονική και κοινωνική εξέλιξη και θα δίνει πτυχία με επιστημονική αξία για εργασία και ζωή με δικαιώματα
Η Ανώτατη συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και εργαζόμενων που διεκδικούν μια ζωή με δικαιώματα και καλεί όλες τις Ομοσπονδίες, Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων σε οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων, σε όλη την χώρα, σε όλες τις περιφέρειές, όλους τους δήμους όλες  τις γειτονιές, το Σάββατο 15/10 στις 12 το μεσημέρι. Όλες οι δυνάμεις στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας της 19ης Οκτώβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις με το ΠΑΜΕ στην Αθήνα στην πλατεία Ομονοίας, στις 11 π.μ και στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου
Δεν θα μας χαριστεί τίποτα. Όλα θα τα καταχτήσουμε με ανυποχώρητο αγώνα.
Καμιά συνενοχή στα αντιδραστικά τους σχέδια!
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!!!