Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
    H Δημοτική Βιβλιοθήκη στη Δραπετσώνα λειτουργεί από το 1990.
    Αποτελεί κύτταρο πολιτισμού για την πόλη και συμβάλει στις ψυχαγωγικές, και επιμορφωτικές αναζητήσεις των κατοίκων και στη δια βίου εκπαίδευση τους.
    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Ωράριο λειτουργίας της για το κοινό είναι:Δευτέρα 10 π.μ.- 7.30 μ.μ.
    Τρίτη- Πέμπτη
    2μμ.- 7.30 μ.μ.
    Τετάρτη
    10π.μ.- 2.30μ.μ
    Παρασκευή
    10π.μ.- 2.30μ.μ.
    Τηλ. 213 200 4097
    Tαχ. Δ/νση:
    Αγων. Πολυτεχνείου & Γ. Καραϊσκάκη ΤΚ 186 48
    Mail : library@drapetsona.gr

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
    Ο δανεισμός γίνεται με βάση το σύστημα δανεισμού Newark και είναι χειροποίητος. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να γίνει μέλος της Βιβλιοθήκης και μπορεί να δανειστεί βιβλία μόνο επιδεικνύοντας την κάρτα μέλους της. Ο χρήστης- αναγνώστης που επιθυμεί να γίνει μέλος και να χρησιμοποιεί τη Βιβλιοθήκη είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τον κανονισμό λειτουργίας της.
    Εγγραφή μελών
    1. Η εγγραφή των μελών γίνεται με την αστυνομική ταυτότητα.
    2. Η εγγραφή νεαρών μελών γίνεται με την αστυνομική ταυτότητα των γονέων τους.
    3. Για τους αλλοδαπούς κατοίκους η εγγραφή γίνεται με την άδεια παραμονής τους από το κέντρο αλλοδαπών ή με το διαβατήριό τους.
    Κανόνες Δανεισμού
    1. Κάθε μέλος της Βιβλιοθήκης έχει το δικαίωμα να δανείζεται ένα βιβλίο και ένα παλιό τεύχος περιοδικού για 15 μέρες.
    2. Ο Δανειζόμενος ευθύνεται για οτιδήποτε δανείζεται από τη Βιβλιοθήκη. Σε περίπτωση απώλειας ο δανειζόμενος οφείλει να ενημερώσει τη Βιβλιοθήκη και να αντικαταστήσει το βιβλίο ή το περιοδικό το οποίο δανείστηκε.
    3. Το υλικό πρέπει να επιστρέφεται το αργότερο την ημέρα που λήγει ο δανεισμός.
    4. Η ανανέωση δανεισμού ενός βιβλίου πραγματοποιείται μέχρι τρεις φορές.
    5. Τηρείται προτεραιότητα για κράτηση βιβλίων που έχουν μεγάλη ζήτηση.
    6. Δεν δανείζονται τα βιβλία του πληροφοριακού τμήματος και τα τελευταία τεύχη των περιοδικών.
    7. Κάθε φορά που το μέλος επιθυμεί να δανειστεί ή να επιστρέψει κάποιο βιβλίο είναι υποχρεωμένο να επιδείξει την κάρτα μέλους.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΛΙΚΟΥ
    Καταλογογραφείται και ταξινομείται το υλικό της βιβλιοθήκης με βάση τα διεθνή πρότυπα.(AACR 2η εκδ., DEWEY 20η εκδ., SEAR LIST OF SUBJECT HEADINGS 13η εκδ.).
    Οι δέκα κύριες κατηγορίες ταξινόμησης είναι:
    000 Γενικά
    100 Φιλοσοφία Ψυχολογία και συναφείς κλάδοι
    200 Θρησκεία
    300 Κοινωνικές επιστήμες
    400 Γλώσσα
    500 Θετικές επιστήμες
    600 Εφαρμοσμένες επιστήμες ( τεχνολογία)
    700 Καλές Τέχνες
    800 Λογοτεχνία
    900 Γεωγραφία- Ιστορία
    Για την καλύτερη πρόσβαση των αναγνωστών στα ράφια η βιβλιοθήκη χρησιμοποιεί επιπλέον τις κατηγορίες
    ΞΛ Ξένη λογοτεχνία ( μυθιστόρημα, Διήγημα)
    Μ Ελληνικό μυθιστόρημα
    Δ Ελληνικό Διήγημα
    Επιπλέον στο παιδικό τμήμα τις κατηγορίες
    Β Βιογραφία
    ΠΑ Παραμύθια
    ΙΕ Εικονογραφημένη ιστορία
    ΒΕ Βιβλία με εικόνες
    Κ Κόμικς

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ
    Η βιβλιοθήκη έχει ανοιχτή πρόσβαση του αναγνώστη στα ράφια.
    Το αναγνωστήριο διαθέτει 20 θέσεις εργασίας όπου μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει.
    Υποχρέωση των μελών είναι η τήρηση των κανόνων κοσμιότητας στη Βιβλιοθήκη
    Κάθε αναγνώστης είναι υποχρεωμένος να κάνει ησυχία και να μην τοποθετεί τα βιβλία στα ράφια. Στο χώρο της Βιβλιοθήκης απαγορεύονται το κάπνισμα και τα τρόφιμα.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
    Προς το παρόν στη βιβλιοθήκη υπάρχει μόνο χειρόγραφος τοπογραφικός δελτιοκατάλογος. Μόλις το 2001 μπόρεσε η βιβλιοθήκη να αποκτήσει πρόσβαση στο INTERNET. Μηχανογραφικά έχουμε δημιουργήσει 3 ευρετήρια: Κυρίων ονομάτων (Ελληνικών & Ξένων), Συλλογικών οργάνων, Θεματικό ευρετήριο ( Ελληνικό και Αγγλικό) με βάση τα διεθνή πρότυπα. Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον η βιβλιοθήκη να έχει ηλεκτρονικό κατάλογο.

ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΗΣ
    Αποτελείται από αποκόμματα τοπικού και ελλαδικού ημερήσιου τύπου για την πόλη και για τον πρώην Δήμο, φωτογραφίες, αφίσες, βιβλία, τοπικές εφημερίδες, ανακοινώσεις , έγγραφα κ.α. σχετικά με πολιτιστικές εκδηλώσεις, την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Διαθέτει το ανενεργό Δημοτικό Αρχείο Δραπετσώνας από το 1951- 1980 καταγραμμένο και ταξινομημένο με βάση την διοικητική δομή των υπηρεσιών του πρώην Δήμου Δραπετσώνας . Επίσης ο πρώην Δήμος Δραπετσώνας διαθέτει και το αρχείο της εταιρείας ΑΑΕΧΧΠ ( ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ) το οποίο αφού επεξεργαστεί θα διατεθεί στους χρήστες και στους ερευνητές. Τα τεκμήρια του αρχείου δεν δανείζονται , επιτρέπεται μερική αναπαραγωγή φωτοαντιγράφων και η μερική φωτογράφιση ορισμένων τεκμηρίων. Για το τοπικό ιστορικό αρχείο υπάρχει ηλεκτρονικά θεματικό ευρετήριο και κατάλογος για όλα τα τεκμήρια.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
    Το Παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης λειτουργεί αυτόνομα. Ο χώρος είναι προσεγμένος με ιδιαίτερη φροντίδα για να είναι ελκυστικός στα παιδιά.
    Διαθέτει 20 θέσεις στο αναγνωστήριο. Η συλλογή περιλαμβάνει παιδικές εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, λογοτεχνικά βιβλία, βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων με μεγάλα γράμματα και ζωγραφιές ..
    Η συλλογή εμπλουτίζεται με βάση τα ενδιαφέροντα των μικρών μας αναγνωστών, τις προτάσεις τους και τις μαθησιακές ανάγκες τους. Παραμένει το πιο ενδιαφέρον και ζωντανό κομμάτι της βιβλιοθήκης. Οι μικροί μας αναγνώστες συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, δραστηριότητες, ακόμη και σε εργασίες της Βιβλιοθήκης.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
    Τμήμα της βιβλιοθήκης το Δημόσιο κέντρο πληροφόρησης, χρηματοδοτήθηκε από την κοινωνία της Πληροφορίας και διοικητικά το έργο ανήκει στο ΥΠΕΣΔΑ και στο Υπουργείο Παιδείας.
    Το Κέντρο πληροφόρησης διαθέτει 3 υπολογιστές, 2 εκτυπωτές και έναν σαρωτή εικόνων. Επιπλέον διαθέτει έναν υπολογιστή για άτομα με κινητικά προβλήματα και έναν υπολογιστή και εκτυπωτή για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση.
    Παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη της βιβλιοθήκης που το επιθυμούν, δωρεάν πλοήγηση στο διαδίκτυο και χρήση του οπτικοακουστικού και ηλεκτρονικού υλικού της βιβλιοθήκης.
    Δικαίωμα χρήσης έχουν όλα τα μέλη της βιβλιοθήκης μετά από υποβολή σχετικού αιτήματος.
    Ειδικά για τα παιδιά και τους ανήλικους έως 18 ετών ισχύουν τα εξής
    • Τα παιδιά μέχρι 12 ετών πρέπει να συνοδεύονται από γονέα η κηδεμόνα.
    • Οι ανήλικοι από 12-17 ετών υποβάλουν αίτηση χρήσης (μια φορά) υπογεγραμμένη από τους γονείς η κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα δηλώνουν ότι γνωρίζουν και αποδέχονται τους όρους χρήσης και προήγησης στο διαδίκτυο και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την πρόσβαση στο Internet.
    Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέσω οργανισμών στο Internet (π.χ. Yahoo, in, hotmail κλπ) που προσφέρουν δωρεάν τέτοια ικανότητα
    Απαγορεύεται η εγκατάσταση προγραμμάτων και η τροποποίηση ρυθμίσεων στους Η/Υ. Αρχεία από το διαδίκτυο μπορούν να αποθηκεύονται σε δισκέτες των χρηστών αφού πρώτα ελεγχθούν από τον υπάλληλο της Βιβλιοθήκης για ύπαρξη ιού.
    Η βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις και χρηματικές αποζημιώσεις για τυχόν ζημιές σε μηχανήματα και προγράμματα που γίνονται από πρόθεση ή από βαρύτατη αμέλεια ή ενδεχόμενο δόλο. Επίσης μπορεί να στερεί το δικαίωμα χρήσης των Η/Υ στα παραπάνω μέλη.
    Το κέντρο είναι διαθέσιμο στο κοινό τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης για το αναγνωστικό κοινό. Ο χρόνος χρήσης για κάθε χρήστη διαμορφώνεται ανάλογα με τη ζήτηση και περιορίζεται στα 30 λεπτά εάν υπάρχει χρήστης σε αναμονή.
    Οι υπάλληλοι μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία αν κατά την κρίση τους εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της βιβλιοθήκης.
    Η βιβλιοθήκη δεν μπορεί να ελέγξει το περιεχόμενο των πληροφοριών και δεν είναι υπεύθυνη για το υλικό που συμβουλεύεται ο κάθε χρήστης.
    Γονείς και κηδεμόνες ανηλίκων παιδιών είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
    Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Η σύζυγος του Νίκου Ψυρούκη δώρισε τη συλλογή των βιβλίων του αείμνηστου ιστορικού Νίκου Ψυρούκη στη Βιβλιοθήκη της Δραπετσώνας .
    Τα στατιστικά στοιχεία κίνησης της βιβλιοθήκης μας φανερώνουν ότι το 18,9% ( σε σύνολο 13.951 μον. κατ.) του πληθυσμού της πόλης και το 9% ( σε σύνολο 3.241 μαθητών) του μαθητικού πληθυσμού είναι μέλη της βιβλιοθήκης.
    Για το 2010 η βιβλιοθήκη είχε 3.400 μέλη, 2000 χρήστες και 3000 δανεισμούς( δανεισμός :1 βιβλίο ανά αναγνώστη ) . Επίσης το κέντρο πληροφόρησης είχε 550 χρήστες με ιδιαίτερη χρήση του διαδικτύου από φοιτητές και σπουδαστές.
    Το 2010 είχαμε περίπου 200 χρήσεις από τεκμήρια του αρχειακού υλικού της πόλης που χρησιμοποιήθηκαν από Φοιτητές του ΕΜΠ , σπουδαστές του ΑΤΕΙ Πειραιά και ερευνητές, μελετητές της περιοχής .
    Με σημαντικό αριθμό βιβλίων εμπλουτίστηκε πρόσφατα το δανειστικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.
    Προτάσεις από τα νέα βιβλία της συλλογής..........
    *Το μυθιστόματα του Π. Μάρκαρη « Ληξιπρόθεσμα Δάνεια » με θέμα την κρίση που ταλανίζει σήμερα τους Έλληνες.
    *Το βιβλίο του Γ. Ξανθούλη « Του φιδιού το γάλα » μια ιστορία με βασικό-σίριαλ Κίλερ- τα πληγωμένα μας αισθήματα.
    *Το μυθιστόρημα του H. Nesser « το αραιό δίχτυ» αστυνομικό και ψυχολογικό θρίλερ για τους φανατικούς της Σκανδιναβικής Λογοτεχνίας.
    Για έφηβους και παιδιά .......
    * Το μυθιστόρημα της Ε. Ισμαήλ « Η Ελπίδα πεθαίνει τελευταία » ένα βιβλίο για όσα απασχολούν τους νέους σήμερα γραμμένο από μια εξίσου νέα και Δραπετσωνίτισα συγγραφέα .
    * Το βιβλίο της Α.Ζέη « Ο ψεύτης παππούς » ένα ποιητικό μυθιστόρημα με χιούμορ
    που εξιστορεί όσα έζησε ένας παππούς από τον εμφύλιο ως τη δικτατορία στον εγγονό του .
    *Το παραμύθι του Α. Κυριτσόπουλου « Μια+ 5 Καρυάτιδες » μια εικονογραφημένη ξεχωριστή περιπέτεια για όσους αγαπούν την τέχνη και την ιστορία.
    Επίσης για τους μελετητές και ερευνητές της τοπικής ιστορίας:
    - Την έκδοση του Ευρετηρίου του Δημοτικού Αρχείου Δραπετσώνας 1951- 1980 της Ελένης Κυραμαργιού που συνοδεύεται και από ψηφιακό δισκο(cd)
    -Το βιβλίο του Β. Πισιμίση « Βούρλα- Τρούμπα » από τις εκδόσεις Τσαμαντάκη που αναφέρεται στην πορνεία και τον υπόκοσμο του Πειραιά από έναν συλλέκτη Κερατσινιώτη συγγραφέα.
    - Το βιβλίο του Γ.Τσιρίδη « Η δική μας ανάπλαση » γραμμένο από τον νυν Δημοτικό Σύμβουλο και πρώην Αντιδήμαρχο της πόλης της Δραπετσώνας που αναφέρεται στην
    ανάπλαση και ανάκτηση των ακτών της πόλης, αίτημα πόθος και διαρκής αγώνας των κατοίκων της περιοχής.

ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
    Αθλητικός σύλλογος Δραπετσώνας www.dasdrapetsonas.gr