Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Σταφίδες με φυτοφάρμακο στα σχολεία

Κατόπιν δημοσιευμάτων που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες και μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρεται ότι ανευρέθηκαν υπολείμματα απαγορευμένου φυτοφαρμάκου εντοπίστηκαν σε αποξηραμένη σταφίδα που μοιράστηκε στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που χρηματοδοτείται με 2.221.083 ευρώ (τα μισά κονδύλια προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό) για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων από μαθητές. Αν και οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν δεν είναι άμεσα τοξικές για τους μικρούς μαθητές, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά τους ελέγχους που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και την προέλευση του προϊόντος.
ampeliΩστόσο το Υπουργείο Ανάπτυξης απαντάει ότι :Σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα, το ΥΠΑΑΤ διευκρινίζει ότι με βάση την Υπουργική Απόφαση 136432/24.02.2011 (ΦΕΚ 458Β/2011) προβλέπονται επιτόπιοι έλεγχοι στις μονάδες τυποποίησης, συσκευασίας και αποθήκευσης των προϊόντων που θα διανεμηθούν στα σχολεία. Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν τόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  τους όσο και τα υπολείμματα  φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Η ανάλυση διεξάγεται σε εργαστήριο ελέγχου υπολειμμάτων διαπιστευμένο κατά το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17025/2005.
Κάθε παρτίδα προϊόντος προκειμένου να διακινηθεί συνοδεύεται με το «δελτίο ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων».
Για επιπλέον διασφάλιση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έστειλε για έλεγχο «αντιδείγματα» στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Από τις σχετικές αναλύσεις δεν προέκυψε οποιοδήποτε πρόβλημα.
Επίσης, με βάση τους ελέγχους που έγιναν δεσμεύτηκε παρτίδα 16,86 τόνων σταφίδας η οποία κρίθηκε ακατάλληλη προς κατανάλωση.
Επομένως  με βάση  τους  ελέγχους  που έχουν  γίνει, όλα τα προϊόντα που διανεμήθηκαν ή θα διανεμηθούν ήταν απολύτως  ασφαλή διότι δεν ανιχνεύτηκαν συγκεντρώσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα Ανώτατα Όρια Υπολειμμάτων  (MRL) που έχουν θεσπιστεί  με τον κοινοτικό  κανονισμό 396/2005 κάντε κλικ εδώ για την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου