Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

"Το Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Η προσπάθεια των δασκάλων μας,να ανεβάσουν αυτό το εργό με τα παιδιά μας,είναι καταπληκτική!Τους ευχαριστούμε και είμαστε πρόθυμοι σαν σύλλογος να βοηθήσουμε σε ότι μας ζητηθεί.
Λίγα λόγια για το έργο.....
«Το μεγάλο μας τσίρκο» ανέβηκε στις 22 Ιουνίου του 1973 στο θέατρο «Αθήναιον», σε μιαν εποχή όπου το δικτατορικό καθεστώς έπνεε τα λοίσθια και όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, έδειχνε το πιο σκληρό του πρόσωπο. Ήδη οι φοιτητές είχαν οχυρωθεί από τις αρχές του χρόνου στο Πολυτεχνείο και η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της χούντας είχε ξεκινήσει.

Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα λοιπόν, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος (που ήταν και ο σκηνοθέτης) αποφάσισαν ν' ανεβάσουν ένα έργο που θα διηγιόταν την ιστορία και τις ταλαιπωρίες του ελληνικού κράτους από τον ερχομό του Όθωνα το 1833 μέχρι την Κατοχή. Είπαν την ιδέα τους στον Καμπανέλλη, εκείνος άρχισε να γράφει κι αυτό που επακολούθησε, ίσως να μην έχει προηγούμενο στα θεατρικά χρονικά της χώρας μας. Έξω από το «Αθήναιον» σχηματίζονταν κάθε βράδυ ατέλειωτες ουρές από τον κόσμο που διψούσε να εκφραστεί ελεύθερα μετά από έξι χρόνια «στον γύψο»!

Η επιτυχία ήταν τεράστια, με αποτέλεσμα το έργο να μεταφερθεί τον επόμενο χειμώνα στο «Ακροπόλ» και το καλοκαίρι του 1974 να συνεχιστεί στο «Αθήναιον». Φυσικά οι αντιδράσεις από το καθεστώς δεν έλειψαν, καθώς Καρέζη και Καζάκος πέρασαν ένα μήνα στα κρατητήρια της Ασφάλειας με αποτέλεσμα να διακοπούν οι παραστάσεις από τα μέσα Οκτωβρίου ως τα μέσα Νοεμβρίου του 1973 και να ξαναρχίσουν μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Η μουσική επένδυση ανατέθηκε στον Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος είχε την έμπνευση να ζητήσει από τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη να παίξει το ρόλο του τραγουδιστή - τελάλη. Εκείνος στην αρχή δεν ήθελε, αλλά με τα πολλά πείστηκε και σφράγισε με τις συγκλονιστικές ερμηνείες του την παράσταση που στις αρχές του 1974 κυκλοφόρησε σε διπλό άλμπουμ.

Τα τραγούδια για το δίσκο ηχογραφήθηκαν τον Νοέμβριο του 1973 στο στούντιο "Polysound" (ηχολήπτης ο Γιάννης Σμυρναίος) που βρισκόταν στην οδό Πατησίων, λίγα μέτρα από το Πολυτεχνείο. Τραγουδιστής, συνθέτης και μουσικοί δέχονταν σχεδόν καθημερινά εκεί τις «επισκέψεις» των οργάνων της χούντας...
Στο εσώφυλλο του άλμπουμ υπάρχει ένα καλαίσθητο φωτογραφικό λεύκωμα από την παράσταση, αναλυτική αναφορά των συντελεστών της και σημείωμα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μέσα από το οποίο μεταφέρονται περιστατικά που έζησε ο ίδιος κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Η παραγωγή ήταν του Δημήτρη Μηλιόπουλου.

Τα τραγούδια του δίσκου

Έναρξις (Τζ. Καρέζη-Κ. Καζάκος)
Καλήν εσπέραν (Ν. Ξυλούρης και ο θίασος)
Ερχομός του Όθωνα (Τζ. Καρέζη-Κ. Καζάκος)
Τ' Ανάπλι (Ν. Ξυλούρης)
Περί γκιλοτίνας (Κ. Καζάκος)
Τραγούδι γκιλοτίνας (Σπ. Κωνσταντόπουλος-Τ. Περλέγκας-Ν. Ξυλούρης και ο θίασος)
3η Σεπτεμβρίου (Τζ. Καρέζη-Κ. Καζάκος)
Φίλοι κι αδέλφια (Ν. Ξυλούρης και ο θίασος)
Τα του Κολοκοτρώνη (Δ. Παπαγιαννόπουλος)
Το μεγάλο μας τσίρκο (Τζ. Καρέζη-Ν. Ξυλούρης και ο θίασος)
Τελάλημα (Σπ. Κωνσταντόπουλος)
Μελούνα (Κ. Καζάκος)
Γυαλίσαν τα κουμπιά (Ν. Ξυλούρης)
Βενιζελικά (Κ. Καζάκος)
Ο μπροστάρης (Ν. Ξυλούρης)
Μικρά Ασία (Κ. Καζάκος)
Ο ξεριζωμός (Τζ. Καρέζη-Ν. Ξυλούρης)
Κατοχή (Κ. Καζάκος-Ν. Κούρος)
Και παν και πάνε (Ν. Ξυλούρης και ο θίασος)
Επινίκια (Τζ. Καρέζη-Κ. Καζάκος-Στ. Ξαρχάκος-Ν. Ξυλούρης και ο θίασος)

2 σχόλια:

1. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς οι ''απ'έξω''....Αξίζουν τέτοιες κινήσεις..να λειτουργεί και ο διαπαιδαγωγητικός και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του σχολείου...Μπράβο και στους δασκάλους και στο σύλλογο γονέων!

ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεατρική παράσταση του χτες που έχει άμεση σχέση με το σήμερα !!! θα είναι ενδιαφέρον να το δούμε από τα παιδιά μας που θα κρίνουν το αύριο.

ΑπάντησηΔιαγραφή