Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

«Πρόληψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων στο σχολείο»

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν                                                            όλα τα σχολεία και οι οικογένειες είναι τα ατυχήματα που συμβαίνουν στο σχολείο και κυρίως στον αύλειο χώρο ,  γεγονός που τις περισσότερες φορές έχει σημαντικές   συνέπειες στην σωματική ,ψυχική υγεία και την σχολική επίδοση του παιδιού .
Γι'αυτό το λόγο θεωρήσαμε σκόπιμο και υποχρέωση μας να συντάξουμε και αποστείλουμε στους αρμόδιους φορείς το παρακάτω έγγραφο για τις δικές τους ενέργειες , το οποίο και σας παραθέτουμε για ενημέρωση σας :

ΠΡΟΣ: Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
             1. Γραφ.κ. Αντιδημάρχου Παιδείας
             2.Γραφ.κ. Αντιδημάρχου Καθημερινότητας
             3.Γραφ.κ. Αντιδημάρχου Πρασίνου

ΚΟΙΝ:1. Γραφ κας Διευθύντριας
                4ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας
             2. Γονείς & Κηδεμόνες

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ    22/03/11
Αρ.πρ. 8

ΘΕΜΑ: «Πρόληψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων στο σχολείο»

Τα παιδικά ατυχήματα θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία , λόγω των συνεπειών τους στη σωματική, ψυχική υγεία και σχολική επίδοση των παιδιών.
           Η πολύωρη παραμονή των παιδιών στο σχολείο και σε μια ηλικία που η προσπάθεια ένταξης και επιβολής τους στην ομάδα των συνομηλίκων  είναι αυτοσκοπός,  έχει ως αποτέλεσμα  την πρόκληση ενός σημαντικού ποσοστού  ατυχημάτων, κυρίως στον αύλειο  χώρο.
           Στην προσπάθεια μας να συμβάλουμε στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών μας και στην πρόληψη, αποτροπή κατά το δυνατόν ατυχημάτων , σας ενημερώνουμε ότι έχουμε διαπιστώσει επικίνδυνα σημεία στον αύλειο χώρο τα οποία χρήζουν άμεσης επιδιόρθωσης . Τα σημεία αυτά κατά την άποψη μας είναι :

α) Κακοτεχνίες και φθορά στα σκαλοπάτια και κερκίδες  γηπέδου μπάσκετ και βόλεϊ.
β) Ακάλυπτες και χωρίς προστασία οι βάσεις των μπασκετών .
γ) Κάγκελα περιμετρικά της αυλής με φθορές και σκουριές .
δ) Χώρος πρασίνου μεταξύ δημοτικού και νηπιαγωγείου με εμφανείς βράχους και κομμάτια τσιμέντου.
ε) Ανυπαρξία υλικού επικάλυψης στα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ.
στ)Κομμένοι κορμοί δέντρων που εξέχουν στο έδαφος.

Εκτός από τον αύλειο χώρο θέλουμε να επισημάνουμε τους κινδύνους που εγκυμονούν και περιμετρικά του σχολείου  κατά την προσέλευση των παιδιών από το σπίτι στο σχολείο , όπως:
α)Έλλειψη προστατευτικών κάγκελων στο πεζοδρόμιο περιμετρικά του σχολείου.
β)Ύπαρξη κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης που εμποδίζουν την διέλευση των παιδιών.
γ)Έλλειψη σχολικού τροχονόμου.
δ)Έλλειψη κατάλληλης οδικής και κυκλοφοριακής σήμανσης στους δρόμους περιμετρικά του σχολείου.
ε) Φθορές και παγίδες στην αφύλακτη παρακείμενη παιδική χαρά.

Όσο  εύκολα μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα άλλο τόσο είναι εύκολο να προληφθεί.
Αξίζει, λοιπόν, με μικρό κόστος και εργασία να δείξετε το απαραίτητο ενδιαφέρον , όπως έως σήμερα κάνετε ,προκειμένου ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ατυχημάτων. Είναι  θέμα ατομικής και κοινωνικής  ευθύνης να  τα προλάβουμε.
           Ο Σύλλογος μας είναι διατεθειμένος να συμμετέχει σε οποιαδήποτε σεμινάρια και προγράμματα που τυχόν ο Δήμος οργανώσει , με θέματα κυκλοφοριακής αγωγής , πρώτων βοηθειών , εθελοντών τροχονόμων κ.λ.π.