Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ

<Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της Α(H1N1) γρίπης στις Σχολικές Μονάδες>
ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΞΕΔΩΣΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ :

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                   Μαρούσι         9- 2 -2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ                                      Αριθ. Πρωτ.   Φ.7/ 53 /16735 /Γ1
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ  ΚΑΙ  ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Με αφορμή την εμφάνιση της γρίπης A (H1N1) και την πρόβλεψη του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για τις επόμενες εβδομάδες, σας αποστέλλουμε τις ακόλουθες οδηγίες κατά της διασποράς της γρίπης, καθώς και σχέδιο δράσεων για τις ενέργειες των σχολείων, με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης της :
1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το σχολείο.
2. Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της νέας γρίπης περιλαμβάνουν , αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίσουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά.
3. Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
4. Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών
αντικειμένων.
5. Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
6. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
7. Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό.
Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες πετσέτες, οι οποίες και απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.
8. Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλ. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει.
9. Εκπαιδευτικοί και μαθητές που ασθενούν είναι αυτονόητο ότι δεν προσέρχονται στο χώρο του σχολείου.
Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι
«δεν κρίνεται σκόπιμη η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, καθώς και η επιδημιολογική καταγραφή των απουσιών».
Παρακαλούνται οι Διευθυντές σχολικών μονάδων :
1. Να καλέσουν τους Συλλόγους Γονέων και
Κηδεμόνων για να τους ενημερώσουν αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης που αναφέρονται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο                                                                                2. Να αναγνώσουν την παρούσα εγκύκλιο στους μαθητές του σχολείου τούς κατά την πρωινή συγκέντρωση
3. Να αφιερώσουν μία διδακτική ώρα για υπενθύμιση των μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση της γρίπης αυτής.
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΕΦΟΔΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ  ΑΤΟΜΙΚΑ  ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ  ΠΡΟΙΟΝΤΑ (ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΔΙΑΛΥΜΑ Ή ΧΑΡΤΟΜΑΝΤΗΛΑ ΜΕ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ).  ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΛΟ ΤΡΙΨΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ, ΓΙΑ 30 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ,ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
κάνε κλικ εδώhttp://gripi.iatronet.gr/